Τρίτη πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όμως σήμερα αναθεωρήθηκε.
Η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου TNS έγινε στη διάρκεια του Μαρτίου, με τη συμμετοχή συνολικά 26.593 πολιτών.
Αναλυτικά:
Μόνον 25% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει αμιγώς αναπτυξιακά μέτρα για να τερματιστεί η κρίση, ενώ μόνον 23% για τον ίδιο σκοπό επιλέγει αμιγώς τη συρρίκνωση των δημοσίων ελλειμμάτων.
Στα τελευταία αυτά ζητήματα, από χώρα σε χώρα οι απόψεις διαφέρουν πάντως.
Παραδείγματος χάρη σε ποσοστό 34% οι ‘Ελληνες ζητούν ανάπτυξη, ενώ σε ποσοστό 20% δεν διαφωνούν με τη λιτότητα. Ταυτόχρονα, ποσοστό 44% επιθυμεί έναν συνδυασμό αυτών των δύο.
Αντιθέτως, Γάλλοι και Γερμανοί με μάλλον ταυτόσημα ποσοστά, επιλέγουν τη λιτότητα (αντίστοιχα 31%, 30%) έναντι της ανάπτυξης (18% και 21%). Την ίδια ώρα, έναν συνδυασμό των δύο ευνοούν το 45% των Γάλλων και το 46% των Γερμανών.
Στο σύνολο των 27 μελών, μεσοσταθμικά 55% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι η κρίση θα επιλυθεί μόνον «με συντονισμό των ενεργειών όλων».
Ειδικά στην ευρωζώνη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 61%, για να χαμηλώσει στο 43% εκτός της ευρωζώνης.
Στην περίπτωση που κράτος-μέλος είναι αντιμέτωπο με δημοσιονομικές δυσχέρειες, 80% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι τα άλλα μέλη βοηθούν με αντάλλαγμα όμως την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων συμφωνημένων από κοινού.
Ποσοστό 72% συμφωνεί ότι εάν οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται, πρέπει να επακολουθήσουν κυρώσεις σε βάρος του υπερχρεωμένου κράτους.
Για τα ευρωομόλογα, συμφωνεί το 44% των ερωτηθέντων στην περιοχή της ευρωζώνης, ενώ 25% εναντιώνεται και 31% «δεν απαντά». Στο τελευταίο αυτό σημείο, διαφοροποιούνται τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι τα ευρωομόλογα γίνονται δεκτά με ευρύτατη πλειοψηφία.
ΠΗΓΗ: 24h.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου