Social Icons

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Παράξενη λέξη η δυσλεξία... Τι να σημαίνει άραγε;



Παράξενη λέξη η δυσλεξία... Τι να σημαίνει άραγε; Μια παράξενη αρρώστια που προκαλεί στο δέρμα σημάδια σε σχήμα λέξεων; Μήπως είναι το όνομα ενός γαλαξία; Ή το καινούργιο χρώμα της μόδας;

Τίποτε από όλα αυτά. Η δυσλεξία είναι η δυσκολία που έχουν κάποιοι άνθρωποι με το να διαβάζουν και να γράφουν. Ακούγεται βαρετό; Και όμως, είναι πολύ ενδιαφέρον... Διαβάστε πιο κάτω και θα δείτε!
Κάποιοι άνθρωποι μεταξύ μας, μεγάλοι και μικροί έχουν μεγάλες δυσκολίες μάθησης και ιδιαίτερα όσο αφορά την ανάγνωση, την ορθογραφία και το γράψιμο γενικά. Δυσκολεύονται για παράδειγμα να διαβάσουν ένα κείμενο ή να θυμηθούν τον τρόπο με τον οποίο γράφονται κάποιες λέξεις.
Όμως προσέξτε: Αυτό δεν σημαίνει πως τα άτομα που έχουν δυσλεξία έχουν και μειωμένη νοημοσύνη! Αντιθέτως, οι δυσλεκτικοί έχουν κανονικά επίπεδα νοημοσύνης και μάλιστα υπάρχουν και πολλοί διάσημοι, οι οποίοι πέτυχαν πολλά στη ζωή τους παρόλο που ήταν δυσλεκτικοί!
Το ξέρατε πως ένας από αυτούς ήταν και περίφημος Άινσταιν; Ναι!
Η δυσλεξία δεν είναι λοιπόν κάτι τόσο σοβαρό που να μην αφήνει όσους την έχουν να ζήσουν κανονικά ή και να επιτύχουν πολλά. Μάλιστα πολλές φορές μπορεί να μην αντιληφθούμε καν πως κάποιος έχει δυσλεξία αφού όπως είναι φυσικό δεν είναι γραμμένο στο μέτωπο του και εμφανίζεται όπως είδαμε πιο πάνω μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις!
Η δυσλεξία μπορεί όμως ειδικά για τους μικρούς να είναι πολύ κουραστική και εκνευριστική, ιδιαίτερα όταν ακόμη δεν έχει διαγνωστεί.
Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς ότι έχει δυσλεξία;
Στα παιδιά είναι συνήθως η δασκάλα στο σχολείο ή και οι γονείς που σε κάποια φάση αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά, αφού παρόλες τις προσπάθειες συνεχίζουν να δυσκολεύονται με την ανάγνωση και να συγχύζουν γράμματα και λέξεις.
Αυτός που μπορεί να δώσει όμως τη σίγουρη διάγνωση είναι ο ειδικός που αποκαλούμε λογοθεραπευτή. Λογοθεραπευτές είναι ειδικά εκπαιδευμένα άτομα, οι οποίοι ασχολούνται με όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τον λόγο, δηλαδή την ομιλία αλλά και τον γραπτό λόγο. Για παράδειγμα ασχολούνται με τον τραυλισμό αλλά και με την δυσλεξία.
Οι λογοθεραπευτές μπορούν με ειδικές ασκήσεις να βοηθήσουν κάποιον που έχει δυσλεξία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, έτσι ώστε σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνιόνται οι δυσκολίες αυτές σε μεγάλο βαθμό και κάποτε μάλιστα εντελώς!
Ποιά ακριβώς είναι όμως η δυσκολία που έχουν οι δυσλεκτικοί;
Κάποιος που έχει δυσλεξία μπορεί να βλέπει ένα σωστά γραμμένο κείμενο μπροστά του. Όμως όταν προσπαθήσει να το διαβάσει ξαφνικά γι' αυτόν τα γράμματα μπορεί να αλλάζουν θέση -> Τι υπχήρε πρώτο, η κτόα ή το υαγό;
Επίσης μπορεί να συμπυκνώνονται ή να διατάσσονται έτσι που να μην μπορούν να ξεχωρίζουν τις λέξεις -> Τιυπήρχεπρώτο,ηκόταήτοαυγό; / Τιυπ ήρχε πρώτοηκό τα η τοαυγό;

Όπως βλέπετε δεν είναι και τόσο εύκολο να διαβάσετε την πρόταση, έτσι; Και αυτό είναι μόνο ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε ένα περίπου ποιό είναι το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα με δυσλεξία!
Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την δυσλεξία;
Παρόλο που όπως είδαμε πιο πάνω τα άτομα με δυσλεξία έχουν κανονικά επίπεδα νοημοσύνης, ο εγκέφαλος τους για κάποιο λόγο στις πιο πάνω περιπτώσεις συγχύζεται με αποτέλεσμα να προκαλεί αυτές τις αναστατώσεις στα γράμματα που είδαμε!
Γιατί το κάνει αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη στα σίγουρα. Υπάρχουν όμως πολλές μελέτες από επιστήμονες που απέδειξαν πως κάποια γονίδια είναι υπεύθυνα ή τουλάχιστον μπορεί να είναι συμπαράγοντες για δυσλεξία. Εάν έχετε εσείς λοιπόν δυσλεξία, είναι πολύ πιθανό να μην είστε οι μόνοι στην οικογένεια σας.
Ας προσπαθήσουμε όμως να καταλάβουμε και λίγο τον καημένο τον εγκέφαλο μας... διότι η δουλειά που έχει να κάνει την ώρα που εμείς "απλά" διαβάζουμε μια πρόταση, δεν είναι και τόσο εύκολη όσο την φανταζόμαστε!!!
Πρέπει να αναγνωρίσει τα γράμματα σε μορφή μηνυμάτων που του στέλνουν τα μάτια μας, να συνδέσει με το κάθε γράμμα τον ήχο που ταιριάζει, να συνδυάσει τα γράμματα μεταξύ τους σχηματίζοντας λέξεις και προτάσεις και να συνδυάσει με αυτές και πάλι τους ανάλογους ήχους, παράλληλα να προσέξει και σημεία στίξεως (για παράδειγμα τελείες και τόνους), μετά να δώσει το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτής σε μορφή μηνύματος στη γλώσσα για να παράξει τους ανάλογους ήχους δυνατά... και όλα αυτά σε κλάσματα δευτερολέπτων!
Τώρα ξέρουμε λοιπόν τι είναι η δυσλεξία, γιατί δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτούς που την έχουν και γενικά... πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε στον εγκέφαλο μας, κάθε φορά που αυτός πρέπει να μας βοηθήσει να διαβάσουμε έστω και την πιο μικρή λέξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου