Social Icons

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Εναλλακτικές Καλλιέργειες, «Φουντώνει» το ενδιαφέρον για τη στέβια

«Φουντώνει» το ενδιαφέρον για τη στέβια
Ιδιαίτερα έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον των ελλήνων αγροτών για την καλλιέργεια του φυτού στέβια, που μπορεί να τους εξασφαλίσει νέες προσόδους, μετά το «πράσινο φως» για καλλιέργεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα μέσα στο 2012 θα έχει κατασκευαστεί κάποια μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας του προϊόντος, για ν’ απορροφηθεί το προϊόν
 
Η «ταυτότητα» της στέβιας

Η στέβια είναι φυτό που φύεται στην Παραγουάη και στα σύνορά της με τη Βραζιλία.  Χρησιμοποιείται εδώ και 500 περίπου χρόνια από τους Ινδιάνους Gouarani της περιοχής.

Τα φύλλα της αφού ξηραθούν έχουν ελάχιστο θερμιδικό φορτίο (0,2 kcal/gr) και η ουσία αυτή είναι 20 φορές πιο γλυκαντική σε σχέση με ίδια ποσότητα ζάχαρης.

Δεν δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια (τερηδόνα, κλπ) και δεν κάνει ιδιαίτερο πρόβλημα στους διαβητικούς.

Όλα αυτά την έχουν κάνει να είναι ένα εξαιρετικό φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Την τελευταία δεκαπενταετία υπάρχουν προσπάθειες να υποκαταστήσει σε διάφορες χώρες και σε διάφορες περιπτώσεις την ζάχαρη,  είτε αυτή που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο είτε από τεύτλα.  Η διείσδυσή της π.χ. στην Ιαπωνία και την Κορέα είναι εντυπωσιακή και έχει ήδη καταλάβει το 25% της αγοράς των γλυκαντικών υλών.  Η ταχύτατη διείσδυση της στέβιας δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις στην παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης.
Στην χώρα μας η καλλιέργεια του εν λόγω προϊόντος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και σε ορισμένες μόνον περιοχές, όπως στο Αγρίνιο και στη Θεσσαλία για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν καλλιέργειες σε πιλοτικό επίπεδο, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά στις αποδόσεις. Σχετικά πειράματα, αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

«Η συζήτηση για τη στέβια πάντως είχε αρχίσει αρκετά χρόνια νωρίτερα» μας πληροφορεί ο πρώην υπουργός, κ. Χρίστος Βερελής, που από το 2008 κιόλας είχε φέρει το θέμα στη βουλή. «Η χώρα μας,  η οποία αντιμετωπίζει εγκατάλειψη σημαντικών εκτάσεων,  όπου μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα γινόταν η καλλιέργεια καπνού, καθώς και αγρότες που δεν έχουν σήμερα αντικείμενο καλλιέργειας, θεωρώ ότι  παράλληλα με άλλες  προσπάθειες, πρέπει να παρακολουθήσει και να λάβει δραστικά θετικές πρωτοβουλίες στο θέμα της stevia σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.   Πρέπει, λοιπόν,  να προωθήσει σε συνεργασία με Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών την έναρξη πειραματικών καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές,  ώστε σε διάστημα 2-3 καλλιεργητικών περιόδων να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα και τις αποδόσεις. Αυτό σαν μια εφαρμοσμένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, αλλά και πράσινης ανάπτυξης,  σε ένα τομέα που μπορούμε να έχουμε πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είχε πει τότε στο ελληνικό κοινοβούλιο ο κ. Χρίστος Βερελής, δίνοντας... κατευθύνσεις για το μέλλον.


Ζωηρό ενδιαφέρον

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, ζωηρό καταγράφεται το ενδιαφέρον για καλλιέργεια του φυτού σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδίως σε περιοχές που καλλιεργούσαν καπνό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν αγρότες που απευθύνονται σε γεωπόνους και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ζητώντας σχετικές πληροφορίες.

«Πρόσφατα αγρότης από την Πάτρα μου ζήτησε σπόρο για 50 στρέμματα», αναφέρει χαρακτηριστικά άνθρωπος που έχει έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το συγκεκριμένο φυτό.

Ενδιαφέρον προκαλεί το ζήτημα όμως και σε επενδυτικό επίπεδο, καθώς η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας της στεβιοζάχαρης αποτελεί προαπαιτούμενο για τη μαζική καλλιέργεια του φυτού από τους αγρότες.

 «Υπάρχει ενδιαφέρον αυτή την περίοδο τόσο από Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη», μας δήλωσε ο γεωπόνος κ. Καπόγλου, ενώ μας αποκάλυψε πως ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις.

Λίαν απαραίτητη η μονάδα μεταποίησης

Η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας για το προϊόν είναι απαραίτητη, για να προχωρήσει η καλλιέργεια σ’ ένα μοντέλο συμβολαιακής γεωργίας. Αυτό το πρότυπο εξερευνούν οι αγρότες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ελπίζοντας ν’ ανακαλύψουν μια νέα διέξοδο και ευκαιρία για συμπληρωματικό εισόδημα.

Αισιόδοξος για την προοπτική του προϊόντος δήλωσε πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς. Ο κ.  Κουτσουπιάς είπε πως η Ένωση από την αρχή πίστεψε στις αναδιαρθρώσεις και έτσι συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει με την πειραματική καλλιέργεια της στέβια. Αυτή οι  πειραματικοί αγροί έχουν δείξει πως η καλλιέργεια ταιριάζει στον νομό.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσουπιάς βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία εργοστασίου της στέβια στον νομό και ειδικότερα στο δήμο Αγρινίου. Ήδη σε επίπεδο σε ΕΕ «τρέχει» πρόγραμμα για την δημιουργία ενός εργοστασίου ανά χώρα. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ η Αιτωλ/νία έχει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα, ώστε αυτό το εργοστάσιο για την Ελλάδα να δημιουργηθεί στον νομό.

Γι΄ αυτόν τον σκοπό δεν αποκλείεται να παραχωρηθεί και συγκεκριμένα δημοτική έκταση, ενώ εκτός των άλλων προβλέπεται και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό που τονίστηκε ακόμη στην ημερίδα είναι και ο πόλεμος, που υφίσταται η στέβια από το μονοπώλιο της ζάχαρης. Εκφράστηκε όμως η αισιοδοξία πως αν όλα πάνε καλά θα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής προϊόντος μέσα στο 2014.

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

H στέβια μετά από τον σκληρό πόλεμο, που δέχτηκε επί δεκαετίες μπήκε πλέον επί τέλους στη ζωή μας  για να απολαμβάνουμε τη γλύκα της χωρίς τύψεις και ενοχές.

Η στεβιοζάχαρη, όπως πλέον αναγνωρίζουν όλοι, είναι ο νέος ισχυρός πρωταγωνιστής στη διεθνή αγορά των γλυκαντικών, καθόσον  είναι χρήσιμη για τη διατροφή διαβητικών, για την θεραπεία και πρόληψη της παχυσαρκίας έχοντας όμως και πολλές άλλες ευεργετικές για την ανθρώπινη Υγεία ιδιότητες.

«Οι διάσημοι και έγκυροι διεθνείς αναλυτές των τάσεων στις διεθνείς αγορές έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους στο θέμα της Στέβιας.  Διότι μέχρι σήμερα προέβλεπαν βέβαια τις ανακατατάξεις στη διεθνή αγορά των γλυκαντικών και της ζάχαρης, που θα επέρχονταν εξαιτίας της εισόδου της Στέβιας και της αλματώδους αύξησης των πωλήσεων της στη διεθνή αγορά των γλυκαντικών και της ζάχαρης, αλλά οι εξελίξεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τους διεθνείς αναλυτές υπολογιζόταν, ότι  σε λίγα χρόνια η Στέβια θα μπορούσε να αποσπάσει μερίδιο 30% της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης ( λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τους, ότι στην Ιαπωνία είχε ήδη αποσπάσει το 40% του μεριδίου αγοράς  από τη ζάχαρη) για να καλύψει τη ζήτηση χρήσης της Στέβιας από  τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού των σακχαροδιαβητικών και των παχύσαρκων παγκοσμίως

Πρόσφατα όμως εμφανίστηκε μια νέα τάση και μεγάλο ενδιαφέρον από τις ίδιες τις βιομηχανίες ζάχαρης ( που μέχρι τώρα θεωρούνταν ανταγωνιστές της Στέβιας) για συνεργασίες με βιομηχανίες Στεβιοζάχαρης, με στόχο την παραγωγή προϊόντων ανάμειξης της Στέβιας με την τευτλοζάχαρη ή καλαμοζάχαρη, ώστε να προωθήσουν στην αγορά ζάχαρη με λιγότερες θερμίδες και νας light sugar ( ως ζάχαρη με λιγότερες θερμίδες).

Αυτή η νεά τάση ανατρέπει τα δεδομένα και θα αυξήσει περισσότερο τα μερίδια αγοράς της Στέβιας και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αγορά γλυκαντικών», μας εξηγεί ο κ. Καπόγλου και συνεχίζει: «Τώρα λοιπόν αναδύεται και αυτή η νέα μεγάλη αγορά για τα προϊόντα Στέβιας ( με την ανάμιξη της με τη παραδοσιακή ζάχαρη), πέραν αυτής που προβλεπόταν έως τώρα.

Έτσι μπορεί η Στέβια τελικά να αποσπάσει μερίδια αγοράς μεγαλύτερα από το 30%, που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

Συγχρόνως αναμένεται να αυξηθούν αντίστοιχα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της Στέβιας διεθνώς για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση προίόντων Στέβιας.

Ταυτόχρονα επίσης αυξάνουν οι προοπτικές για βιωσιμότητα και  κερδοφορία της επένδυσης σε καθετοποιημένη μονάδα καλλιέργειας και μεταποίησης Στέβιας».





Αλέξανδρος Μπίκας


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου