Social Icons

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Copa-Cogeca: Χρειάζεται κατάλληλος συνδυασμός των πολιτικών για το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα

Copa-Cogeca: Χρειάζεται κατάλληλος συνδυασμός των πολιτικών για το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιρικές οργανώσεις Copa και Cogeca δήλωσαν πως με ευχαρίστηση υποδέχθηκαν το γεγονός της αναγνώρισης της σημασίας των μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα...... της ΕΕ, όπως η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του τομέα, από την έκθεση με θέμα την «Μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα: κατάσταση προόδου», που έδωσε στην δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στις 12 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για τον οίνο, κ. Thierry Coste, τόνισε: «Η αναδιάρθρωση του τομέα επιτρέπει στους παραγωγούς να προσαρμόσουν την παραγωγή στη ζήτηση της αγοράς. Ο εκσυγχρονισμός του τομέα επιτρέπει επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα των κρασιών τους και να χρησιμοποιούν περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής. Στην ΕΕ – που η παραγωγή είναι δομημένη γύρω από μικρής κλίμακας οικογενειακές εκμεταλλεύσεις με το 94% των ευρωπαϊκών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων να είναι κάτω των 5 εκταρίων - είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι κανονισμοί αυτοί θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ».

Και συνέχισε «Κατά την περίοδο 2009-2013, στην Ε.Ε. εκριζώθηκαν 160.000 εκτάρια αμπελώνων, ενώ αναδιαρθρώθηκαν και μετατράπηκαν 177.000 εκτάρια αμπελώνων. Αυτές οι τεράστιες επενδύσεις γίνονται με σκοπό την καλύτερη προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση κρασιού. Η απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων από το 2015 είναι εντελώς αντίθετη με τις πολιτικές αυτές. Οι Copa-Cogeca συμφωνούν με τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ένα συνεκτικό μίγμα πολιτικής. Επιπλέον, η έκθεση του Συνεδρίου, τονίζει ότι η απόφαση του 2008 για την κατάργηση των δικαιωμάτων φύτευσης δεν βασίστηκε σε επαρκή έρευνα. Η ομάδα υψηλού επιπέδου σχετικά με τα δικαιώματα φύτευσης στο κρασί, στην οποία οι Copa και Cogeca συμμετέχουν, πρέπει συνεπώς να εξετάσει τις σοβαρές συνέπειες της απελευθέρωσης των δικαιωμάτων φύτευσης για την παραγωγή κρασιού και να αντιστρέψει την απόφαση που ελήφθη το 2008».

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Οι Copa-Cogeca υποστηρίζουν, με την σύμφωνη γνώμη των ευρωβουλευτών και των 16 κρατών μελών, ότι τα δικαιώματα φύτευσης για όλους τους τύπους των οίνων πρέπει να διατηρηθούν. Ο πλούτος της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής, ο οποίος βασίζεται σε μια ευρεία γκάμα ποικιλιών, κάνει το κρασί που παράγεται στην ΕΕ παγκοσμίως μοναδικό και ιδιαίτερα εκτιμητέο. Υποστηρίζει, επίσης, την απασχόληση και την δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις απασχόλησης. Τα μέτρα που επιτρέπουν τον εφοδιασμό να προσαρμοστεί στη ζήτηση είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της αγοράς και να αποφευχθεί ή να μειωθεί η αστάθεια των τιμών. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για τον τομέα του οίνου, δεδομένου ότι το αμπέλι είναι πολυετές φυτό του οποίου η παραγωγή ποικίλλει σημαντικά κάθε χρόνο. Τέλος, υποστηρίζουμε το αίτημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα επικαιροποιημένα στοιχεία της αγοράς, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτραπεί στους παραγωγούς να προσαρμόσουν την παραγωγή στη ζήτηση. Συγκεκριμένα, ένα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αγοράς Οίνου είναι απαραίτητο για να παρέχει πλήρεις, ενημερωμένες πληροφορίες της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κατάστασης της αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου