Social Icons

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Υπερατλαντική πτήση ηλιακού αεροσκάφους


Το HB-SIA της Solar Impulse, είναι το πρώτο ηλιακά τροφοδοτούμενο αεροπλάνο που πραγματοποίησε διηπειρωτική πτήση. Ξεκινώντας από το αεροδρόμιο Payerne της Ελβετίας χρειάστηκε 17 ώρες και 20 λεπτά για να φτάσει στη Μαδρίτη και άλλες 19 ώρες.....
και 8 λεπτά για να πετάξει ως το Rabat-Sale, το διεθνές αεροδρόμιο του Μαρόκου.
Στο δεύτερο και τελευταίο σκέλος της πτήσης του διέσχισε 830 χιλιόμετρα πετώντας σε ύψος 27.000 ποδιών, με μέση ωριαία ταχύτητα της τάξης των 51,80 χιλιομέτρων ανά ώρα. Κατά την προσγείωση οι μπαταρίες του είχαν εξαντλήσει μόνο το 5% της χωρητικότητας τους.
«Αυτή η πτήση σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην ιστορία του προγράμματος της Solar Impulse, γιατί φτάσαμε σε μια άλλη ήπειρο. Μετά από 20 ώρες συνεχόμενης πτήσης προσγειωθήκαμε έχοντας εξαντλήσει μόνο το 5% της ενέργειας. Αυτό είναι εξαιρετικό, δεδομένου ότι αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη που όλοι πρέπει να έχουμε στις νέες τεχνολογίες.», είπε ο πιλότος Bertrand Piccard, καθώς το πλήρωμα εδάφους άνοιξε την καμπίνα.
Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας δεν περιορίζεται μόνο στις επιστημονικές εφαρμογές, αλλά εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι της καθημερινότητας. Ο επόμενος στόχος για το HB-SIA είναι ο γύρος του κόσμου το 2014, χρονιά στην οποία θα ξεκινήσει και η μαζική παραγωγή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου