Social Icons

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Titan, o νέος υπερυπολογιστής


Εν μέσω του τυφώνα Sandy, το Εθνικό Εργαστήριο του Oak Ridge (ORNL) αποκάλυψε τον νέο υπερυπολογιστή του με την ονομασία Titan. Ο Titan έχει επεξεργαστική ισχύ 20 petaflop – δηλαδή είναι ικανός να εκτελεί 20 τετράκις εκατομμύρια μαθηματικούς υπολογισμούς το δευτερόλεπτο – και θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια προσομοιώσεων στα πεδία της επιστήμης των υλικών, της κλιματικής αλλαγής και των ενεργειακών πηγών.

Το σύστημα περιέχει 18.688 κόμβους. Ο κάθε κόμβος περιέχει έναν επεξεργαστή Opteron 6274 της AMD με 16 ενεργούς πυρήνες καθώς και μία Tesla K20 μονάδα γραφικών της NVIDIA. Ο συνδυασμός αυτός είναι 10 φορές πιο ισχυρός από τον προηγούμενο υπερυπολογιστή του εργαστηρίου, τον Jaguar, αλλά χωράει στον ίδιο χώρο και χρησιμοποιεί ελάχιστα περισσότερη ενέργεια.
«Ο συνδυασμός των μονάδων γραφικών με κεντρικές μονάδες επεξεργαστών σε ένα ενιαίο σύστημα, απαιτεί λιγότερη ενέργεια και είναι μια υπεύθυνη κίνηση για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ORNL Jeff Nichols. Οι 299.008 επεξεργαστές του Τιτάνα θα καθοδηγήσουν τις σύνθετες προσομοιώσεις, ενώ οι ακόμα πιο γρήγορες πολυπύρηνες μονάδες γραφικών θα χειριστούν τις λεπτομέρειες.
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να ολοκληρώσει ο Titan τις αρχικές δοκιμές. Όταν ενεργοποιηθεί επιχειρησιακά, ο μεγαλύτερος πελάτης του θα είναι το πρόγραμμα INCITE ( αφορά τη συνεισφορά των καινοτόμων υπολογιστικών συστημάτων στη θεωρία και τα πειράματα), του υπουργείου ενέργειας των ΗΠΑ.
Η λίστα των καθηκόντων του περιλαμβάνει τα εξής:
Τον υπολογισμό – σε επίπεδο νανοκλίμακας – των μαγνητικών ιδιοτήτων και των ευαισθησιών στις αλλαγές της θερμοκρασίας του χάλυβα, των κραμάτων νικελίου-σιδήρου και των προηγμένων μόνιμων μαγνητών, χρησιμοποιώντας μεθόδους πολλαπλής σκέδασης.
Τη μοντελοποίηση της καύσης στο περιβάλλον ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης – ιδιαίτερα σημαντικό για το σχεδιασμό κινητήρων που θα χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους ορυκτών καυσίμων και θα έχουν μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των νετρονίων σε έναν αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας – μέρος μιας εργασίας που προορίζεται να συμβάλει στην παράταση της εργασιακής ζωής των παλαιών αντιδραστήρων, οι οποίοι εξακολουθούν να παρέχουν περίπου το 20 τοις εκατό της ενεργειακής δύναμης της Αμερικής.
Την προσομοίωση της μακροπρόθεσμης εξέλιξης του κλίματος του πλανήτη, συμβάλλοντας στην πρόβλεψη της μελλοντικής ποιότητας του αέρα και της συμπεριφοράς των αιωρούμενων σωματιδίων. Η προσομοίωση θα επεξεργάζεται πέντε χρόνια πραγματικού χρόνου ανά ημέρα υπολογισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου