Social Icons

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ανεμογεννήτριες σκοτώνουν πουλιά ....vindeo !!!!

Gypaetus barbatus


Κανείς δεν αμφισβητεί την σημαντική ωφέλεια που προκαλούν στο περιβάλλον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικαθιστώντας τις επιβλαβείς ηλεκτροπαραγωγικές μεθόδους με υδρογονάνθρακες.
Μάλιστα, η Κρήτη είναι μια ιδανική περιοχή για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, λόγω του τεράστιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού της, η οποία έχει ήδη προσεγγίσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών.
Μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις που γίνονται στην Κρήτη για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, εκτός από τα επίκαιρα φωτοβολταϊκά, είναι η κατασκευή μεγάλων αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των βουνών. Πράγματι, σήμερα σχεδόν από οποιοδήποτε σημείο του νησιού είναι ορατές οι λευκοί μύλοι ενός αιολικού πάρκου.
Αλήθεια όμως, πόσο ασφαλείς μπορεί να είναι οι ανεμογεννήτριες για το περιβάλλον; Υπάρχουν αρκετοί που κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι σε αυτές, καθώς προκαλούν θόρυβο που διώχνει μακρυά τα ζώα της περιοχής, αλλά και οπτική ρύπανση. Ωστόσο, το ισοζύγιο του όφελους της χρήσης των πάρκων, φαινόταν ως τώρα ότι γέρνει υπέρ της χρήσης τους.
Αυτή η άποψη ίσως αναθεωρηθεί εκ βάθρων, αν παρακολουθήσει κανείς το παρακάτω video. Μέχρι πρόσφατα είχαν παρατηρηθεί κάποια περίεργα φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη, με σκοτωμένα αρπακτικά πουλιά στις βάσεις των ανεμογεννητριών, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγηθούν. Το συγκλονιστικό αυτό video, που τραβήχτηκε τυχαία από μια ομάδα αθλητών αλεξίπτωτου στον Λέντα το προηγούμενο καλοκαίρι, αποτελεί ωμή επιβεβαίωση του τρόπου εξόντωσης των απειλούμενων πουλιών στα αιολικά πάρκα. Μάλιστα, αποτελεί το μοναδικό video στον κόσμο που αποδεικνύει πόσο επικίνδυνες είναι οι ανεμογεννήτριες για τα πουλιά.
Στο video φαίνεται μια σκάρα (γύπας) που κάνει γύρους δίπλα σε μια ανεμογεννήτρια, ώσπου μια στιγμή την χτυπάει ο ένας έλικας και προσγειώνεται απότομα στο έδαφος. Το ζώο χτύπησε πολύ άσχημα, αλλά ευτυχώς ήταν εκεί οι φυσιολάτρες αθλητές που φρόντισαν το πουλί και το παρέδωσαν στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όπου και ανάρρωσε πλήρως. Ωστόσο, η τύχη του πτηνού σίγουρα θα ήταν ίδια με αυτή των άλλων νεκρών πουλιών που έχουν βρεθεί σε αιολικά πάρκα, εάν δεν υπήρχε κανείς εκεί να το δει.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι ούτε και οι ανεμογεννήτριες αποτελούν το απόλυτο πράσινο μέσο ενέργειας, καθώς δεκάδες πτηνών σφάζονται από τις έλικες κάθε χρόνο. Σκεφτείτε την τεράστια οικολογική σημασία που θα έχει ο πιθανός θάνατος των ελάχιστων εναπομείναντων γυπαετών της Κρήτης (μόλις 4-6 ζευγάρια κοκκαλάδων απομένουν πλέον στη Κρήτη, τα μοναδικά στα Βαλκάνια) από τις ανεμογεννήτριες. Μάλιστα στα Αστερούσια Όρη, όπου υπάρχουν αρκετά αιολικά πάρκα (όπως κι αυτό στο video), φωλιάζει ο μεγαλύτερος αριθμός αρπακτικών πτηνών στην Ευρώπη. Πρέπει γρήγορα να σκεφτούμε καλά αν επιθυμούμε την παραγωγή πράσινης ενέργειας, σε όλες της τις εκφάνσεις, πριν γίνουν οι γυπαετοί μας μια όμορφη ανάμνηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου