Social Icons

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Το μέλλον της πράσινης αρχιτεκτονικής


Με μια πρώτη ματιά, ο νέος πύργος μεγάλης ενεργειακής ισχύος (της τάξης των 10 MW) στο Ντουμπάι, έχει όλα τα φόντα για την προσέλκυση επενδυτών. Μεγάλο ύψος, φανταχτερή πρόσοψη και την αναγέννηση που προσφέρει το καινούργιο σε έναν κορεσμένο ορίζοντα.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση, ωστόσο, ο πύργος αυτός είναι ένα οικολογικό εργοστάσιο. Έχει σχεδιαστεί να παράγει 10 φορές την ενέργεια που καταναλώνει, ποσότητα ικανή να τροφοδοτήσει μέχρι 4.000 σπίτια. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία τριών διαφορετικών συστημάτων.
Το πρώτο σύστημα αφορά μια ανεμογεννήτρια ισχύος 5MW, η οποία είναι εγκατεστημένη σχεδόν στην κορυφή του πύργου και εκμεταλλεύεται έτσι τις ισχυρές και απρόβλεπτες ριπές ανέμου της ερήμου. Το δεύτερο σύστημα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα καθρεπτών τοποθετημένων στην πρόσοψη του κτιρίου, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι νότια, ακτινοβολώντας φως σε έναν συλλέκτη λιωμένου αλατιού. Ο συλλέκτης αυτός, κρέμεται από το κτίριο όπως μια ψηλή λάμπα του δρόμου. Το υγροποιημένο αλάτι μεταφέρει θερμότητα σε έναν ατμοστρόβιλο, ο οποίος παράγει 3MW ηλεκτρικής ενέργειας. Το τελευταίο σύστημα είναι μία εγκατάσταση συλλογής ηλιακού φωτός, η οποία παράγει περίπου 2MW ενέργειας όταν ο καιρός είναι καλός. Το φως του ήλιου θερμαίνει τον αέρα ο οποίος ταξιδεύει μέσω ειδικών καναλιών σε μια ειδική εσωτερική ανεμογεννήτρια.
Εάν ποτέ χτιστεί (με εκτιμώμενο κόστος 400 εκατ. Δολαρίων), ο πύργος θα μπορέσει να αποσβέσει το κόστος κατασκευής του μέσα σε 20 χρόνια. Επιπλέον, από την παραγωγή ενέργειας, θα μπορούσαν να επωφεληθούν διάφορα δημόσια κτίρια και άλλοι καταναλωτές. Το κτίριο θα μπορούσε να στεγάσει γραφεία, κατοικίες ή και τα δύο, λέει ο σχεδιαστής Robert Ferry.
Ο Robert Ferry άρχισε να ενδιαφέρεται για την ενέργεια που παράγουν οι ουρανοξύστες, αφού μετακόμισε με τη σύζυγο του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με αυτόν τον πύργο, ελπίζει κάποια μέρα να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα μπορεί να παρέχει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Μπορεί να ακούγεται σαν προϊόν επιστημονικής φαντασίας, αλλά όπως λέει ο Ferry, «είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να χτιστεί κάτι παρόμοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου