Social Icons

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ανεπάρκεια νερού; Τοποθετήστε εσωτερικά όργανα εξοικονόμησης υγρών

Έχοντας αναλάβει να σχεδιάσουν ένα μπουκάλι νερό για το ανθρώπινο γένος, εάν ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, οι σχεδιαστές της ομάδας Takram από το Τόκιο σχεδίασαν αντ’ αυτού κάτι άλλο. Η πρόταση τους αφορά μια σειρά από ρομποτικά «όργανα» τα οποία θα μπορούσαν να κρατήσουν τους ανθρώπους ζωντανούς, μόνο με 32ml νερού την ημέρα.


Το σύστημα αυτό ονομάζεται Hydrolemic και χρησιμοποιεί μια σειρά από gadgets για να αποτρέπει την απώλεια νερού από το σώμα. Ένα κολάρο στο λαιμό, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιβραδύνει την εφίδρωση προς τα κάτω, ενώ τα ένθετα της ρινικής κοιλότητας θα μπορούσαν να κρατούν την υγρασία που συνήθως χάνεται μέσω της εκπνοής. Άλλα κομμάτια του συστήματος αναλαμβάνουν να συλλέξουν το νερό που χάνεται από τα ανθρώπινα απόβλητα, ενώ τα απαιτούμενα για την επιβίωση θρεπτικά συστατικά -για τις μετα-αποκαλυπτικές δραστηριότητες-, θα παρέχονται από κάψουλες θρεπτικών ουσιών και ορμονών.
Η σχεδιαστική ομάδα από το Τόκιο, θα παρουσιάσει το έργο της στην έκθεση Documenta(13), στη Γερμανία. Η εργασία τους με τίτλο «Shenu: Hudrolemic System», βασίστηκε σε ένα θέμα που αφορούσε το σχεδιασμό ενός μπουκαλιού νερού για τον εκφυλισμένο κόσμο, εκατό χρόνια αργότερα. Το έργο αυτό είναι μέρος μιας ομαδικής έκθεσης που διευθύνεται από τους κορεάτες MOON Kyongwon και JEON Joonho.
Φανταστείτε ένα μέλλον στο οποίο πολλοί άνθρωποι και φυσικοί πόροι έχουν χαθεί, λόγω της ραδιενεργού ρύπανσης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Σε αυτόν τον κόσμο, το πόσιμο νερό θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο λόγω της ρύπανσης. Έτσι, η ομάδα Takram συνειδητοποίησε ότι είναι αδύνατο να επινοηθεί ένα μπουκάλι νερού, το οποίο να βρίσκεται σε μια γραμμική εξελικτική πορεία της τρέχουσας ενσάρκωσης του.
Η Takram είναι μια σύγχρονη εταιρεία μηχανικής σχεδίασης, που διαθέτει μια πολυμερή –τόσο από τη σκοπιά της μηχανικής, όσο και από αυτήν του σχεδιασμού- προσέγγιση στην ανάπτυξη των έργων. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν από την Takram, όπως η μηχανική σχεδίαση, η κατασκευή πρωτοτύπων και η παρουσίαση του πεδίου εφαρμογής, αναπτύχθηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υλοποίησης του Hydrolemic System.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου