Social Icons

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥAegean: Η εξαγορά της Olympic εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των 2 εταιριών.



«Η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean ήταν κίνηση αναγκαιότητας,
προκειμένου, δύο αμιγώς ελληνικές εταιρείες, να καταστούν βιώσιμες, να μπορέσουν
να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης και να αντιμετωπίσουν....
τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό που επικρατεί στην αεροπορική αγορά».Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευ.Βασιλάκης, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσίασε στοιχεία τόσο για την πορεία της αεροπορικής αγοράς και την πορεία της εταιρείας, όσο και λεπτομέρειες της συμφωνίας εξαγοράς της Olympic Air.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βασιλάκης, την τελευταία τριετία παρατηρείται κάμψη της επιβατικής κίνησης της τάξης του 30%, ενώ η μείωση της αξίας ξεπερνάει το 45%. Την ίδια περίοδο, ο μέσος ναύλος μειώθηκε κατά 25%, παρά την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου. Μεγάλη πτώση της επιβατικής κίνησης παρατηρείται στις αφίξεις στην Αθήνα, ενώ αντίθετα στα περιφερειακά αεροδρόμια παρατηρείται αύξηση της τάξης του 12%.

Μεγάλη καθίζηση παρατηρείται στην εσωτερική αγορά, με πτώση κατά 13% φέτος, ενώ το δίκτυο εξωτερικού και ειδικά οι επιλογές της Aegean να εγκαινιάσει απευθείας πτήσεις σε νησιά, αποδείχθηκαν πολύ σημαντικές, καθώς διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Βασιλάκη, η αγορά εξωτερικού αντιπροσωπεύει ένα χρηματικό ποσό 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 240 εκατομμυρίων ευρώ του εσωτερικού.

Αναφερόμενος στα οικονομικά της εταιρείας, παραδέχθηκε ότι η Aegean καταγράφει ζημιές την τελευταία τριετία, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην κρίση, στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που αντιπροσωπεύει το 35% των εξόδων, αλλά και στην οικονομική αδυναμία των Ελλήνων.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Olympic Air, ο κ. Βασιλάκης επανέλαβε ότι το τίμημα καθορίστηκε στα 72 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί τμηματικά και διευκρίνισε, ότι η συμφωνία αφορά το πτητικό έργο και όχι την επίγεια εξυπηρέτηση και την τεχνική βάση της Olympic Air. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν διαφοροποιείται η μετοχική σύνθεση της Aegean, διατηρούνται τα σήματα και οι στόλοι των δύο εταιρειών και εφόσον ανάψει το πράσινο φως από την επιτροπή ανταγωνισμού, τότε η «νέα εταιρεία» θα είναι έτοιμη σε 5 έως 7 μήνες.

Για το επίμαχο ζήτημα του προσωπικού, ο κ. Βασιλάκης παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει μείωση, η οποία, όπως υποστήριξε, θα είναι μικρότερη από την περίπτωση να μην γινόταν η ενοποίηση, καθώς και οι δύο εταιρείες θα έπρεπε να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις. Στο σημείο αυτό εκτίμησε ότι από τις συνέργειες θα υπάρξει εξοικονόμηση της τάξης των 30-35 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Aegean δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί το «Ελευθέριος Βενιζέλος», παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία είναι πολύ πιο ακριβό από άλλα ανταγωνιστικά αεροδρόμια και πρόσθεσε πως αν δεν πετύχει το εγχείρημα της εξαγοράς, τότε η Aegean θα συρρικνωθεί, με απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων για το κράτος, το οποίο την τελευταία 10ετία έχει εισπράξει από την εταιρία 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τώρα από φόρους και εισφορές εισπράττει 170 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλάκης δεσμεύτηκε ότι:

  • Θα διασφαλιστεί το πτητικό έργο προς τα νησιά.

  • Θα διατηρηθεί το δίκτυο του εξωτερικού.

  • Θα σταματήσει η πτωτική πορεία των δύο εταιρειών.

Στους στόχους είναι, ύστερα από μια διετία, η νέα εταιρεία να καταστεί και πάλι κερδοφόρα, στα επόμενα πέντε χρόνια να έχει 50 αεροσκάφη και 70 αεροσκάφη στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ θα αυξηθούν σε 8 ή 10 οι βάσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου