Social Icons

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

"Μεθοδικοί & προσεκτικοί οι ληστές" - Πώς λήστεψαν τη χρηματαποστολή με λεία 1.060.000 ευρώ


"Οικογενειακή υπόθεση" η ληστεία της χρηματαποστολής με λεία 1 εκ. ευρώ - Απόψε στον Εισαγγελέα οι φερόμενοι ως δράστες - Απ' έξω περιμένουν οι συγγενείς.
Ήταν τα αποτυπώματα στο τζάμι του συνοδηγού ενός εκ των δύο κλεμμένων αυτοκινήτων....
που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία, που άρχισαν να ξετυλίγουν το "κουβάρι" της κινηματογραφικής ληστείας που έγινε πριν ένα χρόνο, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011.
Ο 34χρονος τον οποίο "μαρτύρησαν" τα αποτυπώματα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές, γεγονός που προώθησε τις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης της ληστείας - μαμούθ, με λεία 1.060.000 ευρώ.
Με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου οι αστυνομικοί κατάφεραν γρήγορα να φθάσουν στο περιβάλλον του άνδρα και τους συνεργούς του στη ληστεία.

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι δύο ξαδέρφια, ο ένας εκ των οποίων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Ηράκλειο, εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας καταφέρει να γίνει γνωστός στην τοπική κοινωνία, και ακόμη δύο άτομα ξαδέρφια μεταξύ τους. Οι τρεις εξ αυτών θεωρούνται οι φυσικοί αυτουργοί στη ληστεία, ενώ ο τέταρτος - ένας 31χρονος - φέρεται να είχε ρόλο προπομπού και μεταφορέα.
Ωστόσο οι τέσσερις άνδρες που φέρονται να είναι τα πρόσωπα - κλειδιά στην υπόθεση αποτελούσαν έκπληξη για την εταιρεία που εκτελεί τις χρηματαποστολές, της οποίας το αυτοκίνητο έπεσε θύμα των ληστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψίες της εταιρείας στρέφονταν εναντίον άλλων ατόμων, που όμως αποδείχθηκαν "καθαροί", μετά τη μακρά αστυνομική έρευνα.


Δύο δικογραφίες για 4 + 8 άτομα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλλήψεις για την υπόθεση της ληστείας είναι μέχρι στιγμής τέσσερις, ενώ έχουν συλληφθεί άλλα οκτώ άτομα που σχετίζονταν με τους τέσσερις που εμπλέκονται στη ληστεία. Ωστόσο σε βάρος των οκτώ έχει σχηματιστεί δεύτερη δικογραφία για σειρά άλλων έκνομων πράξεων, οι οποίες τους αποδίδονται.

Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν ένα ακόμη άτομο, ενώ αυτή την ώρα γίνονται επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου.

Πώς λειτούργησαν οι δράστες

Από τα τέσσερα άτομα (ξαδέρφια μεταξύ τους ανά δύο) φυσική παρουσία είχαν οι τρεις: ο 30χρονος κτηνοτρόφος, ένας 34χρονος ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ και ένας 33χρονος ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης σε ψητοπωλείο. Ο 31χρονος (ο τέταρτος) ιδιοκτήτης ταξί φέρεται να μετέφερε τα χρήματα με το ταξί του. Ο 33χρονος φέρεται να είχε το συντονιστικό ρόλο, σύμφωνα με τον διευθυντή της υποδιεύθυνσης ασφαλείας, κ.Σκανδαλάκη.

Στη ληστεία χρησιμοποιήθηκαν δύο κλεμμένα φορτηγάκια, το ένα εκ των οποίων το στάθμευσαν από νωρίς σε σημείο κοντά στο δρόμο από όπου γνώριζαν ότι θα περνούσε το όχημα της χρηματαποστολής. Κατόπιν έκαναν "αυτοψία" σε κοντινή αλάνα, όπου πήγαν μετά τη ληστεία και μεταφόρτωσαν τα χρήματα στο ταξί.

Το όχημα της χρηματαποστολής ήταν ένα παλιού τύπου όχημα με εξωτερικούς μεντεσέδες τους οποίους έκοψαν με τον τροχό και άρπαξαν τους σάκους. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στα δύο αυτοκίνητα, πήγαν στην αλάνα, ο οδηγός του ταξί πήρε τα χρήματα, αφήνοντας το σάκο με το GPS, μεταφόρτωσαν τα χρήματα στο ταξί κι ο 31χρονος έφυγε.

Οι άλλοι τρεις επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του ενός από τους τρεις, κι όλοι μαζί πήγαν στο Μπαλί, όπου διατηρεί το ποιμνιοστάσιό του ο 30χρονος. Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στην αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου, καθ'ολη τη διάρκεια της διαδρομής ο οδηγός του ταξί και ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου με τα άλλα τρία άτομα, ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία. Άφησαν εκεί τα χρήματα, ο ταξιτζής έφυγε και λίγες μέρες αργότερα που έγινε η μοιρασιά πήρε κι εκείνος το μερτικό του, το οποίο πάντως ισχυρίζεται ότι ήταν μικρό.

Σε ότι αφορά το σάκο με το GPS που οι ληστές άφησαν πίσω, διευκρινίζεται ότι κανένας από τους υπαλλήλους της εταιρείας δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση, ωστόσο η αστυνομία δε δίνει λεπτομέρειες για το πώς αναγνώρισαν το σάκο που θα τους "μαρτυρούσε".

Από το 1 εκ. ευρώ ... έχουν βρεθεί μόνο 8.000 ευρώ. Όπως είπαν ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, Μ.Καραμαλάκης και ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Ηρακλείου, Μ.Σκανδαλάκης οι δράστες ήταν προσεκτικοί στον τρόπο διαβίωσής τους, με εξαίρεση το συνιδιοκτήτη ψητοπωλείου που αγόρασε ένα πολυτελές αυτοκίνητο το οποίο κατασχέθηκε.

Η αστυνομία κάνει λόγο για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομολογία από τους τρεις που κατηγορούνται πως ήταν παρόντες, ενώ ο 31χρονος φέρεται να παραδέχεται κάποια πράγματα.

Οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες αναμένεται να οδηγηθούν, περίπου στις 7 απόψε, ενώπιον του Εισαγγελέα.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται:
"Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες ληστείες, που έγινε πριν από ένα χρόνο στη Κρήτη σε βάρος χρηματαποστολής, από την οποία είχε αφαιρεθεί χρηματικό ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν στο Ηράκλειο, τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 34, 30 33 και 31 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, οι τέσσερις συλληφθέντες, την 30.09.2011 στις Βασιλείες Ηρακλείου, χρησιμοποιώντας κλεμμένα οχήματα, ακινητοποίησαν όχημα χρηματαποστολής και με τη χρήση βαρύ οπλισμού και εργαλείων κοπής μετάλλων, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό του 1.060.000 ευρώ

Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση του υλικού, που προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία καθώς και τα εγκληματολογικά εργαστήρια και ύστερα από μεθοδικές έρευνες και αναζητήσεις της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των τεσσάρων δραστών της ένοπλης ληστείας.
Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (11-10-2012) το πρωί, με την συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, οι τέσσερις δράστες. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Ένα (1) πολεμικό τυφέκιο και ένα (1) πιστόλι
  • Είδη οπλισμού, εξαρτήματα όπλων και πυρομαχικά
  • Το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ
Επίσης, κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της ληστείας, διενεργήθηκαν παράλληλα έρευνες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οκτώ ακόμα ημεδαποί και να αναζητείται ακόμη ένας, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών, όπλων & αρχαίων αντικειμένων.
Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν:
ποσότητα ακατέργαστης  κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους (834,2) γραμμάρια και δυο (2) σπόροι κάνναβης
  • μία (1)  καραμπίνα
  • τρία (3) πιστόλια κρότου – αερίου
  • οκτακόσια εβδομήντα πέντε (875) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων (πιστολιών, πολεμικού τυφεκίου τύπου «KALASHNIKOV»)
  • τέσσερις (4) γεμιστήρες όπλων
  • τρία (3) μαχαίρια και ένα (1) ξιφίδιο
  • μία (1) συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser)
  • ένα (1) τμήμα χειρολαβής αρχαίου αμφορέα
  • τρεις (3) ζυγαριές ακριβείας
  • είκοσι τρία (23) κινητά τηλέφωνα
Τις αστυνομικές έρευνες ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.
Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου