Social Icons

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

«Οι εξωγήινοι θα νικούσαν»


Η επίθεση από εξηωγήινους είναι σενάριο στις φετινές ταινίες του Hollywood όπως το Men in Black III, το Promytheus αλλά και το Battleship. Παρά την παρουσία των συμβούλων επιστημόνων στις περισσότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα περάσουν χρόνια μέχρι οι εξωγήινοι ν’ απεικόνιστουν με τον τρόπο που οι επαγγελματίες θεωρούν ρεαλιστικό.......


Ο Cue Seth Shostak, είναι επικεφαλής αστρονόμος του Ινστιτούτου SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια. Όταν δεν μελετά την πιθανότητα εξωγήινης ζωής για την πραγματικότητα, υπηρετεί ως σύμβουλος της επιστήμης για ταινίες και θα εμφανιστεί στο επερχόμενο SETICon, όπου η επιστήμη συναντά την επιστημονική φαντασία στην Santa Clara της Καλιφόρνια στις 22-24 Ιουνίου.
«Η ιδέα είναι να εκθέσει τη δημιουργική κοινότητα σε πιο ενδιαφέρουσες ιδέες της επιστήμης», λέει. «Ωστόσο, το Hollywood δραστηριοποιείτε επιχειρηματικά στην αφήγηση ιστοριών και όχι στην εκπαίδευση των θετικών επιστημών. Πολλά από τα παιδιά ενδιαφέρονται να μάθουν για την επιστήμη, λόγω των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Το ίδιο έκανα κι εγώ. Αυτό που με άρπαξε ήταν ο ρομαντισμός της ιδέας, όχι κατά πόσο η επιστήμη ήταν σωστή.»
Παρακάτω, ο Shostak προσφέρει πέντε σημεία σχετικά με τους εξωγήινους που δεν έχουν ειπωθεί στο Hollywood:
1. Η προ-προ-γιαγιά σας πιθανότατα να μην ήταν από το εξωτερικό διάστημα.
«Παίρνω μηνύματα κάθε εβδομάδα που λένε ότι ο Homo sapiens είναι αποτέλεσμα των εξωγήινων παρεμβάσεων. Δεν είμαι σίγουρος γιατί οι εξωγήινοι θα ενδιαφέρονταν για την καταγωγή μας. Νομίζω ότι οι άνθρωποι ήθελαν να πιστεύουν ότι είμαστε μοναδικοί. Αλλά αυτό δεν είναι που έβαλε τον Γαλιλαίο και τον Κοπέρνικο σε μπελάδες – όταν αμφισβητούσαν το πόσο ξεχωριστοί είμαστε; Αλλά αν είμαστε κάτι κοινότυπο, δεν είναι πολύ συναρπαστικό.»
2. Εάν οι εξωγήινοι έρχονται, τότε μάλλον είμαστε χαμένοι.
«Όποιος μπαίνει στο κόπο να μας επισκεφθεί είναι πιθανώς μια πιο επιθετική προσωπικότητα. Και αν έχουν την τεχνολογία για να έρθουν εδώ, η ιδέα ότι μπορούμε να του νικήσουμε είναι σαν να νικά ο Ναπολέων την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας πολύ καλά. Αν ήθελα αυτό να είναι πιο σωστό, θα πρόκειται για μια πολύ σύντομη ταινία.»
3. Δεν θα πιάσουν τα δικά μας κρυολογήματα.
«Οι εξωγήινες μορφές ζωής δεν θα έρχονταν εδώ μόνο για να εξαληφθούν από τα βακτήριά μας, εκτός αν έχουν βιοχημικά κάποια σχέση με τους ανθρώπους. Τα βακτήρια θα πρέπει να είναι σε θέση να αλληλεπιδράσουν με τη βιοχημεία τους και η ικανότητά τους να κάνουν αυτό είναι σίγουρη.»
4. Οι εξωγήινοι δεν μοιάζουν με τους ηθοποιούς της οθόνης.
«Χάρη στο computer animation, τώρα έχουμε περισσότερη ποικιλία στις εξωγήινες μορρφές στις ταινίες, αλλά εκείνοι παραμένουν μαλακοί, σπογγώδης και βλεννοειδείς. Οι πιθανότητες είναι, οι πρώτοι εισβολείς να είναι ένα είδος μηχανές τεχνητής ευφυίας. Όμως στις ταινίες, ακόμη και οι μηχανές πρέπει να μοιάζουν με βιολογικά όντα, αλλιώς οι ηθοποιοί θα μιλούσαν σ’ ένα κουτί.»
5. Κανείς δεν θα σταθεί τυχερός.
«Η ιδέα ότι έχουν έρθει με σκοπούς αναπαραγωγής μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο από τα μέλη του κοινού που δεν έχουν καλή κοινωνική ζωή. Σκεφτείτε πόσο καλά ταιριάζουμε με άλλα είδη στη Γη που έχουν DNA. Θα ήταν σαν να προσπαθούμε να αναπαραχθούμε με μια βελανιδιά.»

Πηγή: http://spectrum.ieee.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου