Social Icons

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Επιστήμονες αλλάζουν το χρώμα του χρυσού


Επιστήμονες στο Southampton, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα του χρυσού. Η τεχνική περιλαμβάνει την ανάγλυφη εκτύπωση μικροσκοπικών μοτίβων στην επιφάνεια του μετάλλου, τα οποία μεταβάλλουν τον τρόπο που απορροφάται ή αντανακλάται το φώς.


Ο καθηγητής Nikolay Zheludev, ο οποίος ηγείται της ομάδας νανοφωτονικής και μεταϋλικών στο Πανεπιστήμιο του Southampton, δήλωσε ότι ο χρυσός μπορεί να γίνει κόκκινος, πράσινος ή να πάρει ένα πλήθος άλλων αποχρώσεων. Η τεχνική αυτή μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε άλλα μέταλλα, όπως ο άργυρος και το αλουμίνιο.
Το σχήμα, το ύψος και το βάθος των ανάγλυφων μοτίβων, καθορίζoυν το πώς συμπεριφέρεται το φώς όταν χτυπά το μέταλλο και ως εκ τούτου, το τι χρώμα δημιουργείται, δήλωσε ο καθηγητής Zheludev. Τα χρώματα των αντικειμένων που βλέπουμε παντού γύρω μας, καθορίζονται από τον τρόπο που το φως αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα αυτά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ορατό χρώμα ενός μετάλλου, αλλάζει με αυτόν τον τρόπο.
Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο που αντανακλά το κόκκινο φως αλλά απορροφά άλλα μήκη κύματος, θα εμφανίζεται κόκκινο στο ανθρώπινο μάτι. Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή που έχει αξιοποιηθεί σε αυτό το έργο. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι με την τοποθέτηση ανάγλυφων σχεδίων μετάλλων, μεγέθους 100 νανομέτρων, μπορεί να ελέγξει ποια μήκη κύματος του φωτός θα απορροφά το μέταλλο και ποια θα αντανακλά.
Ο καθηγητής Zheludev δήλωσε ότι η ομάδα προσπαθεί να διαθέσει την τεχνική, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην κατασκευή κοσμημάτων, εμπορικά. Επίσης πιστεύει ότι θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε έγγραφα και χαρτονομίσματα, ως ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας, καθώς τα μέταλλα είναι δύσκολο να παραποιηθούν.
Οι επιστήμονες χρηματοδοτήθηκαν από το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής, ως μέρος ενός έργου κόστους 5 εκατομμυρίων λιρών, που αφορά τις φωτονικές νανοκατασκευές. Οι λεπτομέρειες της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Optics Express και στο Journal of Optics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου