Social Icons

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Stuxnet, το «σκουλήκι» των ΗΠΑ για κυβερνοπόλεμο στο Ιράν

Stuxnet, το «σκουλήκι» των ΗΠΑ για κυβερνοπόλεμο στο Ιράν

Κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν εξαπέλυσαν τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ, με όπλο το «σκουλήκι» Stuxnet, το οποίοι δημιουργήθηκε από τις ίδιες της ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times......... Υπενθυμίζεται πως το «σκουλήκι» Stuxnet εντοπίστηκε στο διαδίκτυο το 2010, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα των βιομηχανιών.



Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times οι ΗΠΑ δημιούργησαν το Stuxnet για να σαμποτάρουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο σχεδιασμός του Stuxnet αλλά και η εκτέλεση της κυβερνοεπίθεσης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με τη βοήθεια του Ισραήλ.

Η επίθεση σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή σχεδιαζόταν από την κυβέρνηση Μπους ήδη από το 2006 και είχε την κωδική ονομασία «Ολυμπιακοί Αγώνες». Η λύση της κυβερνοεπίθεσης, αν και πρωτόγνωρη, αποτελούσε την καλύτερη επιλογή, καθώς έπρεπε να αποφευχθεί μία ένταση στην περιοχή που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε μια πολεμική σύρραξη.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει η New York Times, η CIA επιχείρησε να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επεμβαίνοντας στην τροφοδοσία εξαρτημάτων και στέλνοντας ελαττωματικά. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το σκουλήκι Stuxnet σχεδιάστηκε ώστε να μπαίνει στα ηλεκτρονικά συστήματα βιομηχανιών, επηρεάζοντας τους φυγοκεντριστές, που πρέπει να λειτουργούν σε υψηλές ταχύτητες χωρίς διακοπή για ημέρες. Το Stuxnet αυξομείωνε τις ταχύτητες με αποτέλεσμα την καταστροφή των φυγοκεντριστών.

Τελικά οι πρώτες επιθέσεις ξεκίνησαν το 2008 με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τελικά το Stuxnet, σύμφωνα με τους New York Times, κληροδοτήθηκε και στην κυβέρνηση Ομπάμα.


Επί της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ οι επιθέσεις φαίνεται πως αυξήθηκαν και έγιναν περισσότερο στοχευμένες, μέχρι που το καλοκαίρι του 2010, το σκουλήκι Stuxnet, από λάθος, απελευθερώθηκε στο διαδίκτυο και μεταδόθηκε σε χιλιάδες υπολογιστές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παρά τις επιφυλάξεις του Ομπάμα, οι σύμβουλοί του τον έπεισαν να συνεχίσει το πρόγραμμα, αν και το Stuxnet είχε ήδη ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Τελικά το «σκουλήκι» εντοπίστηκε από τις εταιρείες ασφάλειας και ξεκίνησαν να αναζητούν τα ίχνη του, εντυπωσιασμένες πάντως από την περιπλοκότητα και την λειτουργικότητα του.

Σε κάθε περίπτωση το ιρανικό πρόγραμμα πήγε πίσω 1,5-2 χρόνια (άλλοι εκτιμούν λιγότερο), ενώ μέρος του προγράμματος, γράφουν οι New York Times, συνεχίζεται ακόμη.

Η υπόθεση του Stuxnet, η πιο πρόσφατη του Flame και άλλες όπως αυτή στην Εσθονία το 2007 δείχνουν ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ ακόμα και το Ισραήλ είναι έτοιμες να κάνουν βήματα σε αυτό τον οριακής νομιμότητας χώρο.

Δύσκολα παραδεκτές και εύκολα αποκρύψιμες οι κυβερνοεπιθέσεις κοστίζουν αναλογικά λιγότερο από την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και είναι πιο ασφαλείς για το προσωπικό. Αλλά αφήνουν έκθετη τη χώρα που τις διαπράττει σε (κυβερνο)επιθέσεις από τρίτες χώρες.

Ως το Stuxnet οι επιθέσεις γίνονταν κατά κανόνα κατά μεμονωμένων υπολογιστών. To αμερικανοϊσραηλινό σκουλήκι άνοιξε μία νέα κατηγορία μαζικών επιθέσεων κατά εγκαταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τον γενικό πληθυσμό. Με το Stuxnet κάποιος πέρασε το Ρουβίκωνα, ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο πρώην επικεφαλής της CIA, Μάικλ Χέιντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου