Θετική ήταν, όπως αναμενόταν, η απάντηση στο ανακοινωθέν του Eurogroup μετά και την ανακοίνωση του ισπανού ΥΠΟΙΚ ότι η Μαδρίτη θα καταθέσει επίσημο αίτημα για διάσωση των τραπεζών της. Το δάνειο από το Eurogroup θα είναι.... της τάξεως των 100 δισ. ενώ το ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών της ΕΕ κάνει λόγο για αλλαγές στις τράπεζες και τακτική «παρακολούθηση» των δημοσιονομικών, τη στιγμή που ο ισπανός ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι το δάνειο “πηγαίνει στις τράπεζες, όχι στην κοινωνία”.
Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση της φινλανδής ΥΠΟΙΚ ότι η χώρα της θα απαιτήσει εγγυήσεις εάν η Ισπανία λάβει βοήθεια από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης. Για φινλανδική και ολλανδική απόπειρα να επιβληθούν σκληροί πολιτικοί όροι στη βοήθεια, κάνει λόγο και η ισπανική El Pais.
Ο ισπανός ΥΠΟΙΚ εντωμεταξύ κατέθεσε επίσημο αίτημα βοήθειας προς την ευρωζώνη. Θα είναι δάνειο με ευνοϊκούς όρους, ανέφερε. Σε διάγγελμά του, ο ισπανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η χώρα θα χρειαστεί κεφάλαια από την Ευρώπη αποκλειστικά για τις τράπεζες. Είναι οικονομική στήριξη, δεν είναι διάσωση, ξεκαθάρισε ο κ. De Guidos, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι συμβουλευτικός και η αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας από τους πιστωτές δεν θα συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας.
“Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ισπανική δημοσιονομική πολιτική. Οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες, όχι στην κοινωνία“, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ο ισπανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι το ύψος του δανείου θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων ελέγχων που διενεργούνται στις τράπεζες, που θα υποβάλλουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης. Τόνισε ότι μετά τους ελέγχους θα μπορεί να γνωρίζει ποιες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. «Πολλές τράπεζες δεν θα τα χρειαστούν», υποστήριξε.
Αναλυτικά η είδηση
Σχόλιο RYaN: Η Ισπανία απόψε (θεωρητικά) πέτυχε να χρηματοδοτηθεί απευθείας από το EFSF ή το ESM το ισπανικό ταμείο FROB που εποπτεύει τις ισπανικές τράπεζες με 93 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αυτό καμία επίδραση στα δημοσιονομικά της (δηλαδή δε θα αυξήσει το δημόσιο χρέος). Βέβαια είναι σίγουρο ότι μία τέτοια απόφαση το κυβερνών CDU στη Γερμανία δε θα την υποδεχθεί με τον καλύτερο τρόπο (δείτε εδώ) και αν αναλογιστεί κανείς ότι η ενίσχυση του νέου ταμείου ESM δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τη γερμανική βουλή, όλα τα απίθανα μπορεί να γίνουν πιθανά. Από την άλλη το EFSF έχει υπόλοιπο 200 δισ. και μετά από αυτή την ενίσχυση σχεδόν στεγνώνει από ζεστό χρήμα, τη στιγμή που η κρίση καραδοκεί να χτυπήσει την πόρτα της γειτονικής μας Ιταλίας. Επιπλεόν, αυτό που συνέβη σήμερα με την Ισπανία ανοίγει κυριολεκτικά τους ασκούς του αιόλου πρωτίστως για την Ιρλανδία και εν μέρει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Από τη στιγμή που η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας δε θα περάσει στο δημόσιο χρέος της Ισπανίας, γιατί τόσο καιρό να εγγράφεται στο δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας και της Ελλάδας? Τα πράγματα τώρα περιπλέκονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου