η έκθεση της μήτρας στην ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη των νεογνών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η υπερκινητικότητα.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Hugh Taylor S., καθηγητή και επικεφαλή του Τμήματος Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής και Υπογονιμότητας στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας & Αναπαραγωγικών Επιστημών στο Yale, εξέθεσε μια ομάδα εγκύων ποντικιών σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων.
Οι μετρήσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου των ενήλικων ποντικιών, που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία ως έμβρυα, έδειξε ότι έτειναν να είναι πιο υπερκινητικά και ότι είχαν μειωμένη ικανότητα μνήμης σε σύγκριση με αυτά που δεν είχαν εκτεθεί.
Αν και ο ορισμός της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βασίζεται στη συμπεριφορά και δεν έχει χαρακτηριστεί ως μια νευρολογική ασθένεια, η μαγνητική τομογραφία του προμετωπιαίου φλοιού στους πάσχοντες, έδειξε μια υστέρηση της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα του εγκεφάλου. Αυτό οδήγησε τον Taylor να αποδώσει τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ποντικιών στην επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Αυτή είναι η πρώτη πειραματική απόδειξη ότι η εμβρυϊκή έκθεση σε αυτού του είδους την ακτινοβολία, επηρεάζει τη συμπεριφορά των ενηλίκων,» είπε οTaylor στο Yale News. «Δείξαμε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς στα ποντίκια, που μοιάζουν με ΔΕΠΥ, προκαλούνται από την έκθεση της μήτρας στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Η αύξηση των διαταραχών συμπεριφοράς σε ανθρώπινα παιδιά μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε έκθεση του εμβρύου στην εν λόγω ακτινοβολία. »
Αν και ο Taylor παραδέχεται ότι η περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους είναι απαραίτητη προκειμένου να καθοριστούν ασφαλή όρια έκθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κρίνει σκόπιμο τον περιορισμό της έκθεσης του εμβρύου στην ακτινοβολία αυτού του είδους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου